Over ons

Wij zijn Tijmen en Miranda van Zessen. In Lexmond runnen we een melkveebedrijf met 70 roodbonte en zwartbonte koeien. De boerderij ligt in de gemeente Vijfheerenlanden en grenst aan natuurgebied de Zouweboezem. Onze koeien grazen als het ware in het achterland van de natuur. Weidegang is voor ons belangrijk. We gunnen onze dieren de ruimte om zich natuurlijk te kunnen gedragen.

 

Over Tijmen en Miranda

Na mijn opleiding Dier en Veehouderij aan HAS Den Bosch ben ik - Tijmen - aan de slag gegaan als redacteur bij vakblad Veeteelt. Enkele jaren later stapte ik in het bedrijf van mijn vader en combineerde ik het boerenvak met mijn journalistieke activiteiten. Als deeltijdboer is het enorm leerzaam om theorie en praktijk met elkaar te verbinden. In 2010 viel het besluit om een nieuwe stal te bouwen. Met veel aandacht voor dierenwelzijn en arbeidsgemak.  

Miranda heeft na de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness aan de HAS in Dronten, de Master Management, Economics and Consumer Studies van de Wageningen Universiteit afgerond. Vervolgens is zij gaan werken als international accountmanager voor de rundveeverbeteringsorganisatie CRV, waar zij nog steeds werkzaam is.  

We wonen sinds 2019 bij de boerderij, samen met onze kinderen Björn en Milou. Onze drijfveer is de gezamenlijke passie voor de koe. Daarom nemen we met plezier deel aan keuringen; evenementen waar het exterieur van de koe door een professionele jury wordt beoordeeld.
Het jaar 2019 was in meer opzichten een veelbewogen jaar. Met de installatie van 840 zonnepanelen zetten we een stap richting verbreding en verduurzaming van de bedrijfsvoering. Niet louter koeienboer maar ook energieboer. 

Met de start van Zouwe Zuivel zette de boerderij in 2021 opnieuw een stap richting verbreding. Vooral omdat ik het leuk vind om de klant van ons voedsel te spreken en te informeren. De kloof tussen boer en burger is te groot geworden en ik denk dat elk landbouwer een verantwoording heeft in het werken aan draagvlak en waardering.

In 2024 is Zouwe Zuivel genomineerd voor de titel agrarisch ondernemer van het jaar. De meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector, georganiseerd door vakblad Boerderij. Met name de investering in energie-opslag en het voorsorteren richting een extensiever bedrijf waren belangrijke aanknopingspunten voor de jury.